Cultura o dret a no treballar?

Què en penseu del fet que les biblioteques públiques estiguin tancades els dissabtes a la tarda i els diumenges tot el dia?

Afavoreix aquest fet a l’educació dels infants en la lectura? No creieu que portar els nens algunes hores del cap de setmana a les biblioteques els permetria agafar hàbits de lectura aconseguint així una societat més ben informada i crítica? O ja en tenim prou amb els iPads, iPods, eBooks i volem carregar-nos els llibres físics?

Preval el dret dels treballadors de la biblioteca a no treballar els caps de setmana? Hi ha molts estudiants i altres col·lectius a l’atur que segurament estarien disposats a tenir un contracte de caps de setmana.

Doneu la vostra opinió!

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Cultura o dret a no treballar?

 1. Miquel ha dit:

  A risc d’eludir la pregunta, jo vull prioritzar que les biblioteques tinguin dotacions suficients de personal, acompanyades dels recursos necessaris per a garantir els seus drets laborals i la seva qualificació professional, per no parlar dels aspectes més infraestructurals. Abans de plantejar-me què fer amb la xarxa de biblioteques els dies festius, vull defensar-la per als dies feiners.
  D’altra banda, admeto l’interès de la pregunta, que remet a una qüestió relliscosa, la de la flexibilitat laboral. Aquest seria potser un exemple acceptable, de flexibilitat laboral, però és evident que des de fa tres dècades aquest concepte és l’eufemisme de “destrucció de drets laborals prèviament conquerits”.
  Per últim, el moll de l’òs: quin país dedica menys esforç pressupostari que el nostre a ensenyament i cultura?

  • No tot és blanc o negre. Alguns cops he anat a fer turisme per algun poble de Catalunya i m’he trobat amb “Informació turística” tancada els diumenges. Guai, eh!

   Potser hem de deixar de banda el discurs de què no obrim els caps de setmana a la cultura pel simple fet de pensar que l’única opció possible a aquest fet és l’explotació de la treballadora o treballador que ja té el contracte per tota la setmana i lluitar perquè es generin nous contractes dignes amb tots els drets.

   De feina n’hi ha per tots. Segur que ara mateix els que llegiu aquestes línies necessiteu algú a casa vostra que us faci alguna reparació, millora o doni classes particulars als vostres fills, el que no hi ha són diners per pagar-los. El mateix passa amb la cultura. Tothom podria treballar i més dignament.

   Que el fet d’obrir els caps de setmana provocaria explotació no és per a mi una bona resposta en la construcció d’un nou país des de zero. Però és la meva opinió personal…

 2. Mãe de 4 ha dit:

  Felixivilat laboral vs foment de la contractació vs oferta cultural 7 dies a la setmana… Crec que hi ha diversos factors, al marge dels drets al descans i respecte a la jornada laboral dels treballadors, ens preguntem perque no es contracta personal qualificat per als caps de setmana? perque no es fomenten les activitats culturals a les biblioteques per a famílies en dissabte i diumege? perque els estudiants no poden tenir un espai neutral on estudiar i accedir a recursos de documentació els caps de setmana? ´Per una banda, crec que les administracions públiques, gestores d’aquests espais, estan optimitzant les inversions i limitant els gastos, usant arguments com “poca demanda per part del públic”, però, qui fomenta aquesta demanda? ha de ser el públic el que reclami que s’obri la biblioteca per a que l’administració escolti aquesta necessitat? o ha de ser l’administració la que doni oferta de cap de setmana per a que les famílies i els estudiants usin aquests espais?

 3. I tant que podrien estar obertes! i òbviament durant els caps de setmana no haurien d’obrir els mateixos bibliotecaris i bibliotecàries que ho fan tota la resta de la setmana.

  No sé com funcionen les jornades laborals a la biblioteca, però una proposta de jornades laborals podria ser:

  – dilluns, dimarts, divendres, dissabtes i diumenges de 10h a 13h del matí, un torn laboral  TORN M = 15 hores setmanals
  – dilluns, dimarts, dimecres de 15h a 20:30h (i els dos primers dijous de cada mes de 15h a 20:30h*)  TORN T1 = 16,5 h/setmana + 11hores al mes dels dijous.
  – divendres, dissabte, diumenge de 15h a 20:30h (i els dos últims dijous de cada mes de 15h a 20:30h*)  TORN T2 = 16,5 h/setmana + 11hores al mes dels dijous

  *Com hi ha mesos que tenen 5 dies que cauen en dijous es tractaria de repartir aquests cinquens dijous del mes. Hi ha 4 mesos que tenen 5 dies dijous, doncs els dos primers mesos de 5 dies dijous els treballa el TORN T1, i els altres dos dijous dels dos últims mesos de 5 dies dijous els hi toca als del TORN T2.

  Aquesta proposta és sols això, una possible opció dins un nou model de repartiment del treball i la riquesa on tots haurem de treballar menys hores perquè tots puguem treballar una mica, on no ens haurem de deixar endur pel consumisme, on hi haurà lloguer d’habitatge social i assequible, on es podrien prioritzar les relacions socials i de lleure sostenibles dins el mateix municipi de residència i treball, participació en entitats, bancs del temps, vida política municipal (camí a la democràcia directa), cooperatives de consum, mercats d’intercanvi…

  Necessitarem menys diners i més temps, i aquesta jornada laboral ho podria fer possible, ja que molts cops la gent diu que no te temps per a participar en la vida política, per a relacionar-se, per a gaudir d’un oci positiu i no mercantilitzat…

  Per un lloc hem de començar no? I reduir i repartir el treball per a obtenir més temps per a totes les altres coses o la contemplació em sembla una bona manera d’engegar i fer possible el canvi personal en el dia a dia que necessitem per avançar cap a un nou sistema econòmic, social i ambiental més democràtic, just i equitatiu!

  • M’ha agradat que comentis que la societat necessita més temps per participar en la vida política i per relacionar-se. És la base per anar per bon camí!

   Però estem molt acollats econòmicament per tal com ha anat tot fins ara, Marc. Uns lloguers, hipoteques, pagues a les ex pel manteniment dels fills, tots ells massa elevats… No tothom té a les seves mans la possibilitat de consumir desorbitadament. Molts no ho fem i amb prou feines arribem a final de mes, si arribem… Caldria una solució a curt termini, al meu entendre, però com a un objectiu a llarg termini em semblen més que perfectes totes les teves propostes per rebaixar el consumisme!

 4. kali Matxacan ha dit:

  D’acord amb tots els comentaris llegits fins ara. Quan no hi ha diners (diuen, perquè sempre n’hi ha per altres coses), és temps d’optimitzar els recursos. Si ens hem d’endeutar, que sigui per crear nous llocs de treball i no per altres coses que generen riquesa a curt termini. Jornades laborals justes, personal qualificat, ajuts a la cultura… tot això és educació. L’educació no acaba després de l’horari laboral. Educació i cultura van junts. Sino eduquem en la cultura, si no fem un esforç fora de les aules, sinó som capaços de donar exemple amb els nostres actes, no podem esperar que l’educacií creixi amb un horari laboral. Millors dirigents, millors programes de televisió, millors lectures, millors debats, millors debats… tot suma per crear una conciència cultural. Més hores per la cultura, sí. Millor redistribució dels horaris sí. Millor redistribució dels recursos, sí. Millor societat, evidentment. És necessari.

 5. “La biblioteca pública, l’accés local cap al coneixement, proporciona les condicions bàsiques per aprendre al llarg dels anys, per decidir lliurement i per al desenvolupament cultural de l´individu i dels col·lectius”.

  Manifest de la Unesco de la biblioteca pública, 1994

  Gràcies, Procés Constituent d’Olesa per recordar-nos-ho al Facebook!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s